Hoe maak ik goede keuzes in mijn behandeling?

Je kent jezelf het beste. Daarom is het goed als je meebeslist over welke behandeling bij je past. Dat hangt bijvoorbeeld af van je leefstijl, je omstandigheden en je wensen. Samen met je behandelaar kan je beslissen wat het beste is voor jou.  In deze korte video van MIND, de belangenorganisatie voor mensen met psychische klachten, wordt uitgelegd wat samen beslissen precies is.

Samen beslissen

Om samen met je behandelaar goede keuzes te kunnen maken is het handig als je meer weet over je aandoening en wat de voor- en nadelen van een behandeling zijn.  Hier kan je het samen met je behandelaar over hebben. Maar hoe voer je dat gesprek goed? Patiëntenfederatie Nederland heeft drie vragen bedacht die je hierbij kunnen helpen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Dit helpt om van je behandelaar goede informatie te krijgen en een open gesprek te voeren. Samen met hem of haar kun je vervolgens beslissen welke behandeling het beste bij je past. Zo maak je een goed geïnformeerde keuze.

 

Hulpmiddelen bij samen beslissen

Patiënten, naasten en professionals hebben samen hulpmiddelen ontwikkeld voor het maken van de juiste keuze. Kijk samen met je behandelaar op GGZ Standaarden. Daar vind je per zorgstandaard de hulpmiddelen onder het tabblad ‘Voor patiënten’.

Handige links over samen beslissen