• Meer informatie over het webinar

  Door samen te verkennen wat écht past, halen patiënt en professional meer uit de samenwerking. Het draagt bij aan het vergroten van de kwaliteit van behandeling en de autonomie van de patiënt. Om Samen beslissen te ondersteunen organiseert Akwa GGZ een gratis interactief webinar op 19 april van 20.00-21.30 uur. Hoe werkt Samen beslissen in de praktijk? Welke keuzes zijn er te maken en op welke momenten, wat helpt hierbij en wat maakt het soms lastig? Ook worden nieuw ontwikkelde hulpmiddelen besproken.

  In het webinar spreken een ervaringsdeskundige, psycholoog en psychiater over hun ervaring met Samen beslissen. Patrick Nederkoorn, presentator en theatermaker, leidt het gesprek. Tijdens het webinar kunnen kijkers ook vragen stellen.

  Vanuit perspectief ervaringsdeskundige, naaste en professional

  Samen beslissen betekent onder andere dat patiënt, zorgprofessional en naaste samen kijken welke behandeling en ondersteuning past in de specifieke situatie. Ieders inbreng is gelijkwaardig, omdat iedereen expert is op het eigen terrein: de patiënt kent zichzelf het beste; naasten kennen de patiënt in goede en slechte tijden en de zorgprofessional is expert op zijn of haar vakgebied.

  Ik word als expert gehoord
  Nanette Waterhout is ervaringsdeskundige én naaste. Als naaste is ze betrokken bij haar broer, die aan psychoses lijdt. En bijna 10 jaar geleden belandde Nanette zelf in een zware depressie en maakte zij samen met haar psychiater een keuze voor behandeling. “Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord.”

  Behandelmogelijkheden op een rij
  Tessa Magnée is onderzoeker, psycholoog én POH-GGZ. In haar werk is Samen beslissen belangrijk. “Het op een rijtje hebben van alle behandelmogelijkheden helpt om samen met de patiënt te kunnen beslissen over de juiste behandeling.”

  Je bespreekt en besluit samen
  Michiel van den Oever is psychiater bij GGZ Drenthe. Hij onderschrijft het belang van herstelondersteunend taalgebruik bij Samen beslissen. “Je praat niet óver mensen, maar bespreekt en besluit samen met hen, de mens waar het over gaat.”