Nieuwe app met keuzehulpen voor toepassen zorgstandaarden

8 juni 2021

Akwa GGZ introduceert een gratis app met keuzehulpen voor professionals. Een keuzehulp ondersteunt professionals met concreet advies voor behandeling en begeleiding en is gebaseerd op de inhoud van de zorgstandaarden. De app heeft keuzehulpen voor de zorgstandaarden ADHD, Angst, Bipolair, Persoonlijkheidsstoornissen, Psychose en Psychotrauma. De keuzehulpen voor Autisme en Verslaving gaan binnenkort in ontwikkeling en andere standaarden volgen later. Samen met Alii, een platform voor medische kennis, zijn de keuzehulpen en de app tot stand gekomen.

Keuzehulpen ondersteunen bij toepassen zorgstandaard

De keuzehulp leidt langs vragen die gaan over bijvoorbeeld het stadium van de stoornis, de primaire zorgvraag, medicatie, of risico op suïcide of zelfbeschadiging. Op basis van de ingevulde antwoorden volgt een advies dat professionals kunnen gebruiken in het gesprek met de patiënt en naasten of het team. Afgestemd op de individuele situatie en samen met de patiënt maakt de professional de keuze voor een behandeling.

Ellen Willemsen, psychiater bij Parnassia Groep: “De stapsgewijze opzet helpt om de professionele overwegingen gestructureerd langs te lopen. De adviezen die op basis van de ingevulde antwoorden worden gegenereerd, helpen het gesprek met patiënt en naaste vorm te geven. De informatie in de zorgstandaard is een richtlijn voor het gesprek en keuzes voor behandeling worden samen met de patiënt gemaakt, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.”

Alle keuzehulpen beschikbaar in één app

De app is er voor professionals in de ggz die niet dagelijks werken met een bepaalde stoornis en ook voor (laatstejaars)studenten als kennismaking met zorgstandaarden. Specialisten kunnen de keuzehulpen gebruiken om te toetsen of hun behandeling aansluit bij de zorgstandaard. De keuzehulpen zijn ontwikkeld door professionals en worden al gebruikt in de praktijk. Dankzij de app zijn alle keuzehulpen nu op één centrale plek beschikbaar en gemakkelijker te gebruiken. Een testpanel van studenten en professionals heeft de app getest en met deze feedback is de app verder verbeterd. Een meerderheid van 93% van het testpanel wil de app gebruiken in de praktijk. Professionals willen de app vooral gebruiken om een behandelplan op te stellen. Studenten gaven aan deze te willen gebruiken om kennis te maken met de standaarden.

Wieke Manders, student Psychologie: “Het is een mooie en handige app met veel nuttige informatie en een handig hulpmiddel om kennis te maken met de zorgstandaarden.”

Urszula Breedijk, psychotherapeut: “Deze nieuwe app is een goed initiatief en past bij de nieuwe online wereld in de ggz. Het zorgt voor sneller en beter gebruik van de zorgstandaarden en biedt gemak voor behandelaren.”

De app GGZ Standaarden is te downloaden in Google Play of in de Appstore. De keuzehulpen zijn ook als desktopversie beschikbaar bij de betreffende zorgstandaard op GGZ Standaarden onder het tabblad ‘Aan de slag’.