6 handige tips tegen stigmatisering

19 september 2019

Mensen met psychische aandoeningen ervaren vaak nog veel onbegrip van anderen. Om hier aandacht voor te vragen, vindt morgen de jaarlijkse Social Run plaats, waarbij hardlopers in 48 uur tijd een non-stop estafetteloop van 555 km door heel Nederland lopen.

Met het opgehaalde geld, worden jaarlijks projecten ondersteund die bijdragen aan sociale inclusie en begrip rondom psychische aandoeningen. We wensen hen alvast veel succes!

De generieke module Destigmatisering geeft concrete handvatten waarmee iedereen – patiënten, hulpverleners, naasten en anderen in actie kunnen komen tegen stigma. Kun je niet hardlopen, maar wil je wél bijdragen aan destigmatisering? In dit artikel geven we je 6 handige handvatten.

Dit kun je doen:

 

 

  • Kaart als patiënt aan wat het je doet, als je onaangenaam wordt getroffen door uitlating of bejegening van je hulpverlener of familielid, desgewenst met ondersteuning van anderen (ervaringsdeskundigen).

 

  • Focus als professional vooral op de sociale rollen en talenten van patiënt, los van de aandoening die hij heeft.

 

  • Bied als hulpverlener je patiënten zelfmanagement strategieën aan. Help iemand om die strategie te kiezen en toe te passen, die het beste past in de situatie en bij de persoon.

 

  • Wees als naaste zelf een bron van normalisering van psychische aandoeningen door met derden een positief herstelperspectief te delen.

 

Behoefte aan meer?

Dit zijn slechts zes handvatten, in de generieke module vind je er nog veel meer, specifiek voor patiënten, naasten en hulpverleners.

Meer weten?

Bekijk de Generieke module Destigmatisering.