KOPP KOV op de kaart

19 mei 2021

Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KOV) hebben 2 tot 3 keer groter risico om zelf psychische en/of verslavingsproblematiek te ontwikkelen. Preventie, vroege opsporing en gepaste interventies kunnen ernstige problemen voorkomen. In gesprek met Aline Timmer, komen we erachter dat het thema KOPP/KOV niet bij iedereen bekend is en dat het een uitdaging blijft hier vorm aan te geven. Aline is psychiatrisch verpleegkundige en zet zich als preventiewerker bij Jellinek in om professionals, ouders en kinderen te ondersteunen. Ook zet ze het thema KOPP/KOV op de kaart bij betrokken organisaties binnen de gemeente Utrecht.

Preventieve werking

Aline vertelt dat ze veel samenwerken met onder andere de ggz, verslavingszorg, de gemeente Utrecht, de wijkteams en ook de huisartsen en praktijkondersteuners. Daar is de afgelopen jaren ook fors op ingezet. “Veel professionals voelen zich betrokken bij de kinderen en weten ons inmiddels te vinden. Toch zijn er nog organisaties die KOPP/KOV niet actief in hun visie en beleid hebben opgenomen. Hierdoor is het nog geen vanzelfsprekendheid te vragen naar kinderen en de ouder te ondersteunen in de ouderrol. En dat is echt van belang, kinderen krijgen vaak meer mee dan we denken. Ze zijn zo flexibel dat ze zich aanpassen aan de situatie, maar dat wil niet zeggen dat ze geen last ervaren of zelfs beschadigd raken. Door hier aandacht voor te hebben, komt er ruimte om een open gesprek aan te gaan. En daar zit de winst, vanuit deze opening gaat een enorme preventieve werking uit.”

Gewoon nu

Ik hoorde van een jongen die bij zijn moeder woonde. De moeder was manisch depressief en de jongen voelde zich enorm verantwoordelijk. Heel veel mantelzorg taken rustten op zijn schouders. Pas op zijn 22e werd hij actief betrokken bij de behandeling van zijn moeder. Pas toen begreep hij wat de aandoening inhield, pas toen kreeg hij handvatten hier mee om te gaan, pas toen… Laten we er samen op inzetten dat ‘pas toen’ verandert in een actuele actiemodus, ‘gewoon nu!’

Ludiek op de kaart

“Ieder jaar buigen we ons over een manier om het thema ludiek op de kaart te krijgen, we hebben een jaar een trainingsvoorstelling gegeven aan 200 professionals. Ook hebben we een keer een waaier gemaakt waarin veel informatie, tips en doorverwijsmogelijkheden stonden. Dit jaar gingen we voor de mok. Samen met de deelnemers van de KOPP/KOV groep onder de 17 jaar hebben mijn collega’s Jurrien Booman en Marlou van de Schoot gebrainstormd. Wat betekent deze groep voor jou? Wat heeft het je opgeleverd? Dit heeft geresulteerd in mooie quotes en illustraties, die door kunstenares Johanne de Heus prachtig op een mok zijn gezet.”

Ik ben niet de enige

Het idee achter de mok is tweeledig. De deelnemers van de groep hebben samen gepraat over de opbrengst van de groep. Zij hebben daar in eigen woorden en beelden betekenis aan gegeven. Hierdoor hebben ze een tastbare herinnering aan de groep. “Veel jongeren geven aan dat ze lang hebben geworsteld, of juist alles als vanzelfsprekend hebben aangenomen. Het feit dat ze in een groep komen met andere jongeren met dezelfde achtergrond is echt een eyeopener. Het besef ‘ik ben niet de enige’, dat doet veel met een mens.”

Koffie drinken met teams

Ons Instagram-account @Takecare030 staat op de mok. Op deze pagina zetten we onze (komende) activiteiten en andere relevante informatie. We willen niet alleen de jongeren bereiken, maar ook de professionals. Zij krijgen de mok met een begeleidend gesprek. Het was de bedoeling om met de diverse teams aan tafel te gaan en samen koffie te drinken. In het gesprek kan je duidelijk maken wat preventie doet voor de kinderen, maar ook voor het hele systeem. Door het verhaal achter de mok te vertellen en de mok achter te laten, zal nog vaak aan het gesprek worden gedacht. De mok voor de professionals heeft ons mailadres erop staan: koppkov@jellinek.nl. Uiteraard heeft corona ervoor gezorgd dat de mokken nog even in de kast zijn blijven staan, maar we zijn standvastig om onze boodschap uit te dragen.”

Wil je meer weten over KOPP/KOV, raadpleeg dan de generieke module op GGZ Standaarden.
Werk je in de omgeving Utrecht en wil je graag koffie drinken met het preventieteam KOPP/KOV, mail dan naar koppkov@jellinek.nl.