Wat betekent meedoen als consultatievrager?
Vier doelgroepen, frequentie en kosteloos meedoen
In de pilot kunnen consultatievragers, (regie)behandelaars, expertise aanvragen over verslaving en psychiatrie, depressie, eetstoornissen en autisme. In de pilot kunnen consultatievragers, (regie)behandelaars, expertise aanvragen over verslaving en psychiatrie, depressie, eetstoornissen en autisme. Meedoen is kosteloos en we stimuleren dat je meer dan één keer consultatie aanvraagt om zo ervaring op te doen met consultatie.
Wat ga je doen?
- Als consultatievrager krijg je kosteloos toegang tot een breed netwerk van ervaren collega’s die je kan raadplegen met inhoudelijke vragen over een lopende behandeling.
- Vragen kunnen gaan over verslaving en psychiatrie, eetstoornissen, autisme of depressie.
- Het gaat om vragen waarvan tijdens de evaluatie blijkt dat consultatie mogelijk kan helpen om de behandeling zelf te kunnen vervolgen. Consultatie wordt ingezet in overleg met de patiënt. De patiënt heeft zelf geen contact met de consultatiegever.
- Omdat we met deze pilot meer inzicht willen krijgen in de meerwaarde van consultatie in de ggz, verzamelen we op een aantal momenten informatie via het platform 123Consultatie. Ook vragen je een korte enquête (5 minuten) in te vullen aan het begin en einde van de pilot, en rond elke ingebrachte casus.
123Consultatie
- We maken voor de pilot gebruik van het platform 123Consultatie waar jij je vragen kunt stellen. Consultatiegevers- en vragers krijgen een profiel op dit platform zodat jij consultatiegevers kunt benaderen.
- Je kunt consultatiegevers makkelijk vinden door te selecteren op expertise, organisatie en/of regio.
- Consultatiegevers proberen de vragen uiterlijk binnen een week te accepteren of afwijzen, en vervolgens weer uiterlijk binnen een week te beantwoorden.
- Wanneer een consultatiegever je vraag accepteert, wordt deze via de ingebouwde chatfunctie beantwoord en/of je maakt onderling een afspraak om te (video)bellen.
- Wanneer jouw vraag beantwoord is, rondt de consultatiegever de consultatiecasus af. Vervolgens ga je zelf verder met de behandeling. De verantwoordelijkheid van de behandeling blijft bij jou.
Wat bieden wij jou?
- Toegang tot een breed en laagdrempelig netwerk van experts om kosteloos consultatie bij aan te vragen en eigen kennis te verbreden.
- Ondersteuning vanuit een speciaal digitaal platform om consultaties eenvoudig te laten verlopen.
- Je krijgt voor deze pilot een account op het bestaande 123Consultatie platform en bent alleen aangemeld voor consultaties die binnen deze pilot vallen. Ook als je al een account hebt op 123Consultatie kun jij je via onderstaand formulier aanmelden voor deze pilot. Je kunt hetzelfde e-mailadres gebruiken.
- Na aanmelding worden jouw gegevens binnen twee weken gecheckt en ontvang je een e-mail van 123Consultatie met instructies om jouw account verder in te vullen.
Wat neem je mee?
- Je bent werkzaam in de ggz in Nederland én bent regiebehandelaar of behandelaar, die op verzoek van een regiebehandelaar een consultatievraag indient.
- Je hebt één of meerdere patiënten in zorg waarbij je tijdens evaluatie van de behandeling concludeert dat consultatie mogelijk kan helpen om de behandeling zelf te vervolgen.
- Je staat open voor het raadplegen van collega’s en het integreren van nieuwe inzichten in jouw behandeltrajecten.
- Je bent beschikbaar van mei 2025 tot en met mei 2026 om consultatie te vragen via het platform. Daarbij moedigen we je aan om dit vaker dan één keer te doen.
- Je bent bereid om ten behoeve van deze pilot korte enquêtes (5 min.) in te vullen na afloop van een consultatie én aan het begin en bij de afronding van de pilot.
- Wanneer een consultatiegever aangeeft beschikbaar te zijn voor jouw vraag, probeer je binnen één werkweek te reageren.
Vanaf 6 mei kunnen consultaties plaats gaan vinden via het 123Consultatie platform.
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met: Britta van Engelen, projectleider via consultatie@akwaggz.nl 030-3079270.