Als je vraag niet hieronder bij de meest gestelde vragen staat, neem dan contact met ons op.
-
Neem contact op
Vragen over je aanmelding: Mail naar consultatie@akwaggz.nl of bel met Akwa GGZ via tel. 030-3079270 en vraag naar Anthony van Donselaar (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur).
Vragen over de inhoud van de pilot: Neem contact op met Britta van Engelen, projectleider via consultatie@akwaggz.nl of via tel. 030-3079270.
Veelgestelde vragen
-
Wat is het doel van de deze pilot?
Akwa GGZ onderzoekt via deze pilot de meerwaarde van consultatie binnen de ggz door directe kennisoverdracht tussen consultatievrager- en gever. Ook willen we inzicht krijgen in wat er nodig is om consultatie structureel onderdeel te maken van de ggz.
-
Wat wordt in deze pilot verstaan onder ‘consultatie’?
Consultatie is het inwinnen van advies of expertise door een zorgverlener (consultatievrager) bij een gespecialiseerde professional (consultatiegever) zonder overdracht van zorg. De consultatievrager blijft verantwoordelijk voor de behandeling en wordt ondersteund door de kennis van een specialist.
-
Wat is het verschil tussen consultatie, intercollegiaal overleg en een second opinion?
- Consultatie: Gericht advies over een patiënt door een specialist waarbij de verantwoordelijkheid van zorg bij de behandelaar blijft.
- Intercollegiaal overleg: Informeel gesprek tussen collega’s over algemene casuïstiek of werkwijze.
- Second opinion: Een onafhankelijk oordeel of advies van een andere deskundige dan de oorspronkelijke behandelaar. Het doel hierbij is een eerder gestelde diagnose of voorgestelde behandeling te heroverwegen. Dit stelt patiënten in staat om bij twijfel of bij ingrijpende beslissingen extra zekerheid te verkrijgen over hun gekozen behandeling, diagnose en/of medische situatie
-
Kan ik met mijn organisatie of afdeling als consultatievrager meedoen?
Nee, je kunt je alleen als individuele behandelaar aanmelden als deelnemer aan de pilot, maar je kunt collega’s wel motiveren zich ook aan te melden. In de pilot is het doel om kennisoverdracht te realiseren door direct contact tussen consultatievrager- en gever. Is er interesse om het vragen van consultatie via deze pilot aandacht te geven binnen jouw organisatie of afdeling, neem dan contact op met de projectleider Britta van Engelen via consultatie@akwaggz.nl.
-
Kan ik met mijn organisatie of afdeling als consultatiegever meedoen?
Nee, je kunt je alleen als individuele behandelaar aanmelden als deelnemer aan de pilot, maar je kunt collega’s wel motiveren zich ook aan te melden. In de pilot is het doel om kennisoverdracht te realiseren door direct contact tussen consultatievrager- en gever.
-
Wat wordt er van mij als deelnemer verwacht?
Jouw input is van grote waarde voor het verder verbeteren en toekomstbestendig maken van consultatie in de ggz. Daarom vragen we je om actief gebruik te maken van het consultatieplatform, je ervaringen via korte enquêtes te delen en problemen, bugs of verbeterpunten te melden via consultatie@akwaggz.nl.
-
Vanaf wanneer kan ik consultatie geven of vragen?
Je kunt je nu al aanmelden als consultatiegever- of vrager. Vanaf 6 mei kunnen de consultaties plaatsvinden via het platform van 123Consultatie.
-
Is deelname als consultatievrager kosteloos?
Ja. Deelname is kosteloos. De behandelaars die deelnemen als consultatievrager aan deze pilot kunnen kosteloos consultatie ontvangen van een door hen gekozen expert binnen de pilot.
-
Wat is de vergoeding voor consultatiegevers in de pilot?
De consultatiegever ontvangt in deze pilot voor elke consultatie een vergoeding van 70 euro. Hiervoor kan na afronding van elke consultatie een declaratie worden ingevuld via Akwa GGZ. De consultatiegever ontvangt hiervoor automatisch een email.
-
Wat ontvang ik na mijn aanmelding?
Na je aanmelding via het aanmeldingsformulier op de website van Akwa GGZ ontvang je binnen twee weken een e-mail van 123Consultatie om een account aan te maken, en een handleiding voor het platform.
-
Ik heb problemen met mijn aanmelding en/of ik heb binnen 2 weken na mijn aanmelding geen mail van 123Consultatie ontvangen.
Stuur een e-mail naar consultatie@akwaggz.nl of bel met 030-3079270 en vraag naar Anthony van Donselaar (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur).
-
Ik heb problemen met mijn account op het platform van 123Consultatie.
Bekijk eerst de handleiding die je van 123Consultatie hebt ontvangen. Staat je antwoord daar niet in? Mail dan naar info@123consultatie.nl of bel met 085-0731603 (maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur).
-
Hoe en waarom werken Akwa GGZ en 123Consultatie samen?
-
Hoe stel ik een goede consultatievraag?
- Wees specifiek: Beschrijf concreet waar je tegenaan loopt in de casus: Wat is het probleem? Wat wil je weten? Waar zoek je precies hulp bij?
- Verzamel relevante informatie: Beschrijf de casus kort en duidelijk in max. 150–250 woorden, inclusief wat al geprobeerd is.
Gebruik de SBAR-methode:
- Situatie: Wat is er aan de hand?
- Background: Wat is de relevante voorgeschiedenis?
- Assessment: Wat is jouw inschatting?
- Recommendation: Waar wil je precies advies over van de expert?
Voorbeelden van consultatievragen:
- Wat is de meest geschikte behandelaanpak voor deze patiënt met een vermoeden van een boulimia?
- De depressie van mijn patiënt verbetert niet ondanks behandeling wat zijn verdere behandelmogelijkheden?
- Wat zijn mogelijke diagnostische vervolgstappen bij onduidelijke autistische kenmerken?
- Wat is de beste behandelvolgorde bij deze patiënt: eerst de verslaving aanpakken of eerst de psychische stoornis behandelen?
Via 123Consultatie ontvang je na jouw aanmelding een handleiding over hoe consulatie via het platform verloopt.
-
Kan ik de patiënt laten deelnemen aan de consultatie?
Nee, de consultatie vindt plaats tussen de consultatievrager (behandelaar van de patiënt) en consultatiegever (expert). Bespreek samen met de patiënt de opties wanneer deze consultatie niet voldoende is. Uitgebreidere consultatie valt niet onder de pilot. Bekijk eventueel de mogelijkheden voor uitgebreidere consultatie via de consultatiewijzer GGZ.