GGZ Team Talks beter afgestemd op de vragen van jouw team

3 juni 2025

Om professionals op een andere wijze kennis te laten maken met zorgstandaarden kunnen teams een expert als spreker ontvangen in hun eigen team. Om de inbreng van de spreker goed aan te laten sluiten bij de beleving van het team is een mini-enquête ontwikkeld. Voorafgaand aan de bijeenkomst beantwoorden teamleden een aantal stellingen via een enquête die drie minuten duurt. De uitkomsten worden voor het team gevisualiseerd. Deze ‘teamscan’ op teamniveau geeft inzicht in de verschillen en overeenkomsten binnen van het team. Linda Willems, manager behandelzaken Kinderen & Jeugd en klinisch psycholoog bij GGZ Oost Brabant, vertelt over haar ervaringen.

Gevisualiseerde uitkomsten geven inzicht

Twee teams van GGZ Oost Brabant hebben de mini-enquête voor ‘structureel evalueren van de behandeling’ gedaan. De enquête bestaat uit 10 stellingen over het structureel evalueren van de behandeling. De stellingen gaan bijvoorbeeld over het plannen van evaluatiegesprekken, betrekken van naasten, evalueren van de voortgang op het behandeldoel en de motivatie voor behandeling, én de samenwerking tussen cliënt en zorgprofessional. Het invullen van de enquête kost een paar minuten, de uitkomsten worden gevisualiseerd op teamniveau en geven inzicht in wat het team al veel doet en wat minder. De stellingen zijn opgesteld in samenspraak met experts en gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en de zorgstandaard Diagnostiek.

Uitkomsten teamscan ondersteunen bij teamgesprekken

Linda vertelt dat de uitkomsten van de teamscan een voor haar herkenbaar beeld gaven. Bijvoorbeeld dat iedereen het belang van structureel evalueren erkent, maar het gebruik van vragenlijsten als hulpmiddel in evaluatiegesprekken nog beperkt blijft. Ook is er veel variatie tussen collega’s in hoe iedereen omgaat met structureel evalueren.

Linda: “De teamscan heeft evalueren als gespreksonderwerp in ons team gebracht. Er kwamen verschillende aspecten naar boven. Wat misschien wel het meest duidelijk werd toen we de uitkomsten bespraken, is dat er op veel vlakken nog onduidelijkheid is over hoe we structureel evalueren toepassen. We vinden dit onderwerp belangrijk. Tegelijkertijd kwamen er allerlei vragen omhoog, zoals ‘wanneer evalueer je?’, of ‘weten we als team wat en wanneer een logisch moment is om te evalueren’? Maar ook vragen over het gebruik van vragenlijsten, ‘willen we dat, en welke dan?’. De teamscan heeft geholpen ons hier meer bewust van te maken, zodat we stappen kunnen gaan zetten.”

Met minimale inspanning verder kunnen groeien

“Het lijkt  simpel, maar als je structureel evalueren samen uitpluist, merk je dat iedereen het op een eigen manier doet. Daar willen we meer lijn in brengen. Het komend jaar zetten we in om hier een goed proces voor op te zetten, zodat iedereen voldoende houvast krijgt. Over een jaar willen we de teamscan nog een keer doen om te monitoren of er iets veranderd is en of er nieuwe inzichten opkomen.”

Linda geeft aan dat met minimale inspanningen een mooi gesprek is ontstaan, waardoor ze als team verder kunnen groeien. “De informatie die uit de teamscan komt, hebben we nog niet allemaal besproken. We hebben vooral gekeken naar het algemene beeld, naar de gemiddelde scores. De variatie binnen het team is ook interessant, zeker als we besloten hebben wat we gaan aanpakken. Dan kunnen we kijken wie in ons team zich daar al goed bij voelt en collega’s kan ondersteunen om de verandering in gang te zetten”.

Gratis deskundigheidsbevordering voor jouw team aanvragen

Wil jouw team inzicht in de belangrijkste aspecten van structureel evalueren en hoe jullie dit als team geïntegreerd hebben in het zorgproces? Vraag een GGZ Team Talk aan over Evalueren in de behandeling. De teamscan is ook beschikbaar voor de GGZ Team Talks over Naasten en Destigmatisering. Andere thema’s zijn in ontwikkeling.

Vraag een GGZ Team Talk aan

Ontvang kosteloos deskundigheidsbevordering voor jouw team