Over de pilot

Akwa GGZ doet een pilot om de meerwaarde van consultatie binnen de ggz te onderzoeken en inzicht te krijgen in wat er nodig is om consultatie op de lange termijn te verankeren.

Continueren van behandelingen dankzij consultatie
Specialisatie in de ggz heeft de afgelopen decennia gezorgd voor inhoudelijke vooruitgang. Echter is doorverwijzing daardoor vaker nodig wanneer specifieke expertise in het eigen team ontbreekt. Maar hoe ontvangt de patiënt de best passende behandeling zonder van behandelaar te wisselen? Consultatie kan hier een verschil maken. Door kennis en expertise toegankelijk te maken, kunnen behandelingen effectiever worden zonder dat doorverwijzing nodig is. Patiënten behouden hun vertrouwensrelatie met hun eigenbehandelaar, terwijl de behandelaar waardevolle nieuwe inzichten opdoet.

Verkenning consultatie in de ggz
Uit een door Akwa GGZ uitgevoerde verkenning naar consultatie in de ggz blijkt dat zorgverleners vrijwel unaniem van mening zijn dat versterking van consultatie in de ggz meerwaarde biedt en leidt tot kwaliteitsverbetering. Ook komt uit de verkenning naar voren dat er behoefte is aan een laagdrempelig matchingplatform dat aansluit op bestaande structuren. Toegankelijkheid, expertise en snelheid worden van groot belang geacht, en beschikbare tijd en financiering worden als knelpunten benoemd.

Verrijken van kennis met consultatie
Consultatie helpt ggz-regiebehandelaren om hun kennis te verrijken door expertise van buiten de eigen organisatie te raadplegen over een lopende behandeling. Dit heeft als doel om de behandeling zelf voort te kunnen zetten. De pilot richt zich op consultatievragen voor vier patiëntgroepen:

  • Psychische klachten én verslaving
  • Depressie
  • Eetstoornissen
  • Autisme

Consultatievragen
Het gaat om consultatievragen die ontstaan tijdens een evaluatiemoment van de lopende behandeling. Als de regiebehandelaar en patiënt een evaluatiegesprek voeren, kunnen er vragen opkomen over hoe en óf de behandeling voortgezet moet worden. Dit kunnen zowel algemene als hoogspecialistische vragen zijn. Door een expert te consulteren kan de regiebehandelaar mogelijk zelf de behandeling voortzetten. Bijvoorbeeld bij mensen met een angststoornis en problemen met alcoholgebruik, of bij mensen met een depressie die niet genoeg opknappen door de behandeling. Consultatie is het eenmalig verkrijgen van advies van een expert en verschilt daarmee van MDO’s, medebehandeling of second opinions.

Meedoen aan de pilot?
Van mei 2025 tot mei 2026 kunnen regiebehandelaren in de ggz elkaar consulteren via een speciaal platform, 123Consultatie. We zoeken regiebehandelaren én instellingen die deel willen nemen aan deze pilot.

Ggz-instellingen kunnen deelnemen met één of meer afdelingen zowel als consultatievrager en -gever.
Consultatiegevers zijn expert op één van de vier gebieden en geven één á twee keer per maand consultatie, zij ontvangen hiervoor een vergoeding.
Consultatievragers zijn regiebehandelaren die tijdens een lopende behandeling behoefte hebben aan expertise op één van de vier gebieden. De ontvangen consultatie is kosteloos.

Op dit moment kunnen consultatiegevers zich al aanmelden voor de pilot. Hieronder vind je in twee uitklapmenu’s meer informatie voor consultatiegevers en het aanmeldformulier.

Consultatievragers kunnen zich vanaf half april aanmelden en vanaf 6 mei kunnen consultaties plaats gaan vinden via het 123Consultatie platform.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met: Britta van Engelen, projectleider via consultatie@akwaggz.nl 030-3079270.