Aanmelden gratis webinars
-
Meer informatie over de webinars
Webinar 1: Verslaving en psychische problematiek
29 februari van 12.00 -13.00 uur.Hoogleraar Verslavingszorg Arnt Schellekens (Radboud UMC) en ervaringsdeskundige Addy Venderbos (coördinerend ervaringswerker Antes) spreken onder andere over comorbiditeit en verslaving, hoe werkt dat neurobiologisch en hoe pak je het aan in de praktijk? Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen (beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland) delen zij kennis en ervaring, en beantwoorden vragen van kijkers.
Arnt Schellekens: “Ik kom nog veel te vaak patiënten met verslaving en comorbide psychische klachten tegen die tussen wal en schip vallen. Te veel psychiatrie voor de verslavingszorg, te veel verslaving voor de psychiatrie en de patiënt krijgt niet de hulp die nodig is.
Webinar 2: Verslaving en trauma
4 april van 12.00 – 13.00 uurWiebren Markus, psycholoog en hoofd onderzoek bij Iriszorg, Eelco van Heijzen, verpleegkundig specialist GGZ bij Antes, en Eka Suranto, verslavingsarts en psychiater bij Reinier van Arkel, gaan met elkaar in gesprek over verslaving en trauma. Wat gebeurt er bij verslaving en trauma, waarom komt dit vaak samen voor, welke behandelinterventies zijn er en hoe organiseer je dat? Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen, beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland, delen zij kennis en praktijkvoorbeelden, en beantwoorden vragen van kijkers.
Webinar 3: Verslaving en persoonlijkheidskenmerken
27 juni van 12.00 – 13.00 uurWilma Arends, ervaringsdeskundige bij MIND, Dineke Feenstra, klinisch psycholoog bij De Viersprong, en Nicolle van Mil, klinisch psycholoog bij Novadic-Kentron, gaan met elkaar in gesprek over verslaving en persoonlijkheidskenmerken. Wat gebeurt er bij persoonlijkheidsproblematiek en verslaving, wat is het belang van een geïntegreerde behandeling en hoe organiseer je de samenwerking met collega’s? Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen, beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland, delen zij kennis en praktijkvoorbeelden, en beantwoorden vragen van kijkers.
-
Hulpmiddelen voor behandeling verslaving en psychische problematiek
Werkkaart voor Verwijzing middelengebruik en psychische problematiek
Meer hulpmiddelen voor problematisch alcohol- en drugsgebruik op GGZ Standaarden.
Praktische info voor tweedelijnszorg en alcoholproblematiek – SVA (herkenalcoholproblematiek.nl)
Verslaving en ADHD
Handvatten voor behandeling jongeren met een stoornis in het gebruik van middelen en ADHD (onderzoeksartikel)
Aanbevelingen voor screening, diagnostiek en behandeling van volwassenen met een stoornis in het gebruik van middelen en ADHD (onderzoeksartikel)Voor patiënten
Keuzehulp Samen beslissen bij problematisch alcoholgebruikWebsite www.allesoverdrinken.nl