Uitkomsten van het online Panel over psychische klachten en laag iq

14 augustus 2023

Als input voor de herziening van de generieke module Psychische stoornissen en ZB of LVB is er een enquête uitgezet via het online Panel. De enquête is door 594 panelleden ingevuld en daaruit blijkt dat veel panelleden vinden dat de toegang tot zorg en kwaliteit van zorg voor mensen met een lager IQ beter kan.

Uitkomsten

Ook is er onder respondenten weinig bekendheid met de generieke module en de informatie op Thuisarts.nl over deze module. Ondanks de onbekendheid van de generieke module, lukt het bijna 60% van de panelleden om te werken volgens de belangrijkste aanbeveling uit de module. Die adviseert om bij mensen met een laag IQ geprotocolleerd maatwerk te bieden: volg de reguliere kwaliteitsstandaarden, maar pas daarbinnen protocollen en methodieken aan op het IQ van de patiënt. Lees het rapport met alle uitkomsten.

Met de uitkomsten van de enquête gaat de werkgroep die de herziening voor deze module uitvoert aan de slag. Ook zal Akwa GGZ de bekendheid van de module stimuleren, onder andere door in andere zorgstandaarden te linken naar relevante onderdelen uit de module.

Praktische ondersteuning

Om de zorg voor mensen met een laag IQ te ondersteunen staan op GGZ Standaarden onder andere:

Ook meedoen aan het online Panel van Akwa GGZ?

Word lid en deel je mening over kwaliteit in de ggz, samen met 1.400 andere ggz-professionals.