Stapp voor stap door de wachttijd met digitale zorg
Digitale zorg biedt veel nieuwe mogelijkheden. Om cliënten te ondersteunen tijdens de wachttijd tot behandeling heeft GGz Centraal een app ontwikkeld: Stapp (STresssignaleringsAPPlicatie)voorstap. De app bevat patroonherkenning voor stress in het dagelijkse leven, oefeningen, informatie en ervaringsverhalen. De app is samen met gebruikers ontwikkeld en is een hulpmiddel om cliënten tijdens de wachttijd meer grip op hun situatie te geven, en actief te laten werken aan hun mentale welzijn.
Ondersteuning tijdens wachttijden
Yvette Roke, psychiater bij GGz Centraal en ontwikkelaar van de app benadrukt dat de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg een groot maatschappelijk probleem zijn. Veel mensen wachten lang op een behandeling, wat kan leiden tot meer stress en onzekerheid. Met de app wil GGz Centraal de individuele cliënt ondersteunen tijdens deze wachttijd: “De app helpt inzicht te krijgen in je eigen patronen en je balans te hervinden. Je leert over jezelf en van ervaringen van anderen. Dit helpt om de wachttijd beter door te komen en versterkt ook de eigen regie en veerkracht van de cliënt.”
Onderzoek en co-creatie met cliënten
De ontwikkeling van de app is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met cliënten. Zij hebben vanaf het begin meegedacht over de functionaliteiten en het ontwerp van de app.
“We hebben veel gesprekken gevoerd,” vertelt Sevda Demirel, promovendus SAM-STAPP project bij GGz Centraal. “Over de inhoud van de app: wat willen mensen beschikbaar hebben tijdens het wachten? Over de vormgeving: wat vinden mensen prettig? Tot nu toe zijn de reacties op de app zeer positief.”
Gebruikersgerichte ontwikkeling van de app
Viviana Meerstra, productowner van de app bij GGz Centraal, legt uit hoe de feedback van gebruikers is verwerkt in de technische ontwikkeling: “Er is gelet op gebruiksvriendelijkheid, bijvoorbeeld door een rustige kleurstelling te kiezen die niet te prikkelend is. Een punt dat nu op de ontwikkelagenda staat is de mogelijkheid om pushberichten uit te zetten. Op die manier kunnen gebruikers zelf bepalen wanneer en hoe ze meldingen ontvangen. Het is een mooi proces om de wensen en behoeften van cliënten te vertalen naar technologische oplossingen.”
Stressvermindering en brede inzetbaarheid
Yvette geeft aan dat de app is ontwikkeld met als doel stress te verminderen. Mensen die in afwachting zijn van behandeling ervaren vaak veel onzekerheid en spanning: “De app helpt hen om een stukje regie terug te pakken. We denken dat dit bijdraagt aan een betere mentale balans, maar we willen ook onderzoeken of dit echt zo is.”
Onderzoek naar de effectiviteit van de app
De app is inmiddels beschikbaar via de App store en Google Play. Sevda geeft aan dat de volgende stap is om de effectiviteit van de app te onderzoeken: “Hiervoor zijn we nog op zoek naar deelnemers. Gebruikers kunnen zichzelf aanmelden en ontvangen vervolgens online enquêtes. We willen weten wat de impact van de app is en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren. Deelname is laagdrempelig: je gebruikt de app een maand en vult wekelijks een korte enquête in. Dit onderzoek is belangrijk, omdat we zo kunnen vaststellen of de app daadwerkelijk bijdraagt aan stressvermindering en het verbeteren van coping vaardigheden en de kwaliteit van leven.”
Duurzaam onderhoud privacy en ondersteuning
Het onderhoud van de app is goed geborgd, omdat deze is opgenomen in het IT-pakket van GGz Centraal. Hierdoor is er continu aandacht voor updates en technische ondersteuning. Viviana geeft aan dat ook de helpdesk beschikbaar is en blijft voor gebruikers.
“De komende periode zorgen we ervoor dat er dagelijks iets nieuws is, of dat nu ervaringsverhalen zijn of nieuwe ademhalingsoefeningen. Op die manier stimuleren we het gebruik van de app.De privacy is geborgd, de data wordt beschouwd als strikt medische data.”
Breder inzetbaar in de zorg
Hoewel de app momenteel vooral wordt gebruikt tijdens de wachttijd, kan deze ook in andere fasen van het behandelproces een waardevolle rol spelen. Het biedt een laagdrempelig hulpmiddel dat mensen ook na hun behandeling kunnen blijven gebruiken om vaardigheden en inzichten vast te houden.
Ook andere ggz-organisatie kunnen hun cliënten met deze gratis app laten werken.
Meer informatie
Meer informatie over het effectiviteitsonderzoek? Stuur dan een e-mail naar stapp@ggzcentraal.nl.
Meer informatie over digitale zorg in de ggz? Lees de zorgstandaard Digitale Zorg op GGZ Standaarden.
Download Stapp voor stap
Patiënt op een wachtlijst? Meld je aan voor het onderzoek van de 'Stappvoorstap' app
Door mee te doen, help je de makers de app te verbeteren. Zo kan de app verder ontwikkeld worden tot een waardevol hulpmiddel.