Ondersteuning bij Verbetersignalement Psychose

Samen met partijen in de zorg heeft het Zorginstituut vastgesteld dat er verbeteringen mogelijk zijn in het zorgtraject van mensen met psychose. In het rapport ‘Verbetersignalement Zinnige Zorg voor mensen met psychose’, staat beschreven hoe deze verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Eén van de speerpunten in het Verbetersignalement is om meer mensen met psychose met cognitieve gedragstherapie (CGT) te behandelen.

Cognitieve gedragstherapie bij psychose

Door meer mensen met psychose met CGT te behandelen, is de verwachting dat deze mensen beter met hun klachten omgaan, minder depressieve klachten hebben en minder kans op crisisopname hebben. Klinische opnames en andere vormen van intensieve zorg zijn hierdoor dus minder vaak nodig.

Samen met partijen uit het veld (zoals P3NL, Stichting Cognitie en Psychose, VGCt en ZN) ondersteunt Akwa GGZ instellingen om invulling te geven aan het Verbetersignalement.

Meer CGT voor psychose in jouw instelling?

Instellingen die aan de slag willen met dit Verbetersignalement psychose kunnen ondersteuning krijgen. Er wordt per instelling gekeken naar wat de mogelijke knelpunten zijn voor meer inzet van CGT bij mensen met een psychose. Afhankelijk van de knelpunten en behoeften kan passende ondersteuning worden geboden zoals webinars, studiedagen, praktische toolkits, centrale supervisie of het faciliteren van ontmoetingen tussen EPA-psychologen.

In een periode van minimaal één tot maximaal twee jaar worden halfjaarlijks metingen gedaan om de voortgang te monitoren. Voorwaarde voor deelname is dat de organisatie zich inspant om goede randvoorwaarden te faciliteren en bijvoorbeeld ruimte biedt voor studiedagen en specifieke CGT-opleiding voor psychologen.

Ruimte voor 20 instellingen

Elf instellingen nemen al deel en het project biedt ruimte voor twintig instellingen. Wil jouw instelling ook ondersteuning bij de inzet van meer CGT bij psychose of wil je meer weten? Laat hieronder je gegevens achter en dan neemt projectleider Lukas Roebroek contact met je op.

Contactformulier project Meer cognitieve gedragstherapie bij psychose

Ja ik wil graag meer informatie over het project

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.