Ondersteuning bij meer CGT voor psychose in jouw instelling?

De zorgstandaard Psychose adviseert cognitieve gedragstherapie (CGT) als voorkeursbehandeling bij psychotische klachten. Zorginstituut Nederland heeft onderzocht dat naar schatting slechts 10% van de mensen met een psychose CGT ontvangt. Het project Meer cognitieve gedragstherapie bij psychose heeft als doel meer mensen met psychotische klachten met CGT te behandelen.

Cognitieve gedragstherapie bij psychose

CGT heeft een gunstig effect op mensen met een psychose. Psychotische klachten nemen af, depressieve klachten verminderen, het sociaal functioneren verbetert en dit verkleint de kans op terugval. Klinische opnames en andere vormen van intensieve zorg zijn hierdoor minder vaak nodig. Samen met partijen uit het veld (zoals P3NL, Stichting Cognitie en Psychose, VGCt en ZN) ondersteunt Akwa GGZ instellingen om de inzet van meer CGT bij psychotische klachten in de praktijk te realiseren.

Meer CGT voor psychose in jouw instelling?

Instellingen die meer CGT voor psychotische klachten willen inzetten, kunnen ondersteuning ontvangen vanuit het project. Er wordt gekeken naar hoeveel CGT er aangeboden wordt en wat de mogelijke knelpunten zijn voor meer inzet van CGT bij mensen met een psychose. Afhankelijk van de knelpunten en behoeften kan passende ondersteuning worden geboden zoals webinars, studiedagen, praktische toolkits, centrale supervisie of het faciliteren van ontmoetingen tussen EPA-psychologen.

In een periode van minimaal één tot maximaal twee jaar worden halfjaarlijks metingen gedaan om de voortgang te monitoren. Voorwaarde voor deelname is dat de organisatie zich inspant om de randvoorwaarden te faciliteren en bijvoorbeeld ruimte biedt voor studiedagen en specifieke CGT opleiding voor psychologen.

Ruimte voor 20 instellingen
Negen instellingen hebben al aangegeven ondersteuning te willen bij de inzet van CGT bij psychose. Het project biedt ruimte voor twintig instellingen. Wil jouw instelling ook ondersteuning bij de inzet van meer CGT bij psychose of wil je meer weten? Laat hieronder je gegevens achter en dan neemt projectleider Lukas Roebroek contact met je op.

Contactformulier project Meer cognitieve gedragstherapie bij psychose

Ja ik wil graag meer informatie over het project
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.