Leren leven met dagelijkse pijn

Buikpijn. Dat hebben we allemaal wel eens. Maar jarenlang dag in dag uit heftige buikpijn hebben, dat is wel wat anders. Maar dat is precies wat Esther doormaakt. Na meerdere huisartsbezoeken, echo’s en onderzoeken is er geen lichamelijke oorzaak te vinden. Esther is nog maar 30 jaar, maar kampt al bijna haar halve leven met SOLK. Somatische onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Oftewel: klachten waarbij er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is of waarbij de lichamelijke oorzaak niet de heftigheid van de klachten verklaart.

Met paracetamol naar huis

‘Al sinds mijn 17e heb ik heftige buikpijn en hartkloppingen. Niet een buikpijn die we allemaal wel eens hebben. Nee, echt dag in dag uit buikpijn hebben. Meerdere keren ben ik naar de huisarts gegaan, maar elke keer stuurde hij mij weer naar huis met een doosje paracetamol. Tot ik op den duur helemaal niet meer naar de huisarts ging. Ik voelde mij niet serieus genomen.

Leven in angst

Ik was vrij jong toen ik een relatie kreeg met een extreem jaloerse jongen. Van mijn 15e tot mijn 17e heb ik te maken gehad met (huiselijk) geweld. Zelfs nadat de relatie beëindigd was, liet hij mij niet met rust. Hij begon me te stalken. Dit zorgde voor zoveel stress. Achteraf gezien is dit ook de periode waarin mijn klachten begonnen. Waarom overkwam míj dit? De lichamelijke klachten. Het geweld. Het stalken. Ik voelde mij een mislukkeling.

Taboe op psychische klachten

Mijn klachten gingen thuis niet onopgemerkt voorbij. Ik had zo vaak hevige buikpijn dat ik meerdere studies heb moeten stoppen. Hoewel sommige familieleden begripvol waren, ligt er binnen onze Hindoestaanse cultuur nog altijd een taboe op psychische klachten. In veel culturen geloven mensen dat psychische klachten geen invloed kunnen hebben op je lichaam. Heb je wel iets met je psyche? Dan schuiven ze je al snel in het hokje ‘gestoord’. Eén iemand binnen mijn familie had mij van jongs af aan al in dat hokje geplaatst. Vaak riep ze tegen me dat ik gestoord was. Dat ik gek was. Zij was dan ook een sterke negatieve trigger voor mijn geestelijke gezondheid. De stress in mijn thuissituatie van onder andere mijn stalkende ex-vriend én de negatieve invloed van een familielid, drukten zwaar op mij.

Het omslagpunt

Toen een dierbare ziek werd en ik dacht dat ik haar zou verliezen, werd het mij te veel. Mijn klachten verergerden. Ik had net de propedeuse gehaald van mijn opleiding, maar moest weer stoppen. Dat was het moment dat ik in zag dat ik écht hulp nodig had. De constante buikpijn en hartkloppingen hadden zo’n invloed op mijn dagelijkse leven en hadden er al zo vaak toe geleid dat ik mijn studies moest stoppen. Zelfs mijn relaties gingen stuk mede door mijn klachten en het onbegrip. Ik was er klaar mee.

Verbinding tussen lichaam en geest

Weer ging ik op zoek naar antwoorden. Bij de huisarts, door het laten maken van echo’s en het volgen van verschillende therapieën – niets of niemand kon mij vertellen wat ik had of wat de oorzaak was. Tot op een dag een gynaecoloog merkte dat mijn lichaam vreemd reageerde op haar aanrakingen. Na een gesprek met haar leerde ik dat er een sterke verbinding bestaat tussen lichaam en geest. En dat psychische klachten invloed kunnen hebben op je lichaam. Hoe meer ik mij verdiepte in die verbinding tussen lichaam en geest, hoe meer ik mij wilde focussen op mijn geestelijke gezondheid. Ik wilde weer gaan leven. Zin geven aan het leven. De pijn had mij te lang in zijn greep gehad.
Ik ging als vrijwilliger bij een stichting aan de slag. De oprichter van deze stichting zag mijn talenten en hielp mij aan een kamer voor mezelf. Dit alles deed mij zo goed. Ik ging me steeds meer bezighouden met leuke dingen. Hoe meer ik dit deed, hoe beter ik me ging voelen. In mijn nieuwe (woon)omgeving ervaarde ik rust. Daarnaast begon ik mijzelf steeds meer te verdiepen in het christelijke geloof. Het geloof gaf mij kracht. Kracht om door te gaan. Zonder het geloof, denk ik niet dat ik er nog was geweest. Het heeft mij echt door de moeilijkste periodes heen geholpen.

SOLK

Pas op mijn 28e kon een specialist in de geestelijke gezondheid mij vertellen dat mijn klachten onder SOLK vallen. Een vreemde term vind ik zelf, maar ik was zo blij en opgelucht dat ik het eindelijk in een ‘hokje’ kon stoppen. Jarenlang liep ik rond met lichamelijke klachten zonder te weten wat er aan de hand was. Vooral naar anderen toe voelt het dan toch alsof je je moet verantwoorden voor wat er met je aan de hand is.

Leven met de pijn

Vandaag de dag heb ik nog steeds klachten, maar ik heb leren leven met de pijn. Ik heb hier mijn eigen weg in gevonden. Voor iedereen is dat anders: wat werkt en wat niet. Dat moet je voor jezelf uitzoeken. Ik plan bijvoorbeeld regelmatig momenten van rust in en vermijd bewust stressvolle situaties die een trigger kunnen zijn voor mijn klachten. Door mijn situatie in positieve zin te veranderen, is de pijn gevoelsmatig minder erg. Op die manier houd ik mijn pijn redelijk onder controle.’

SOLK is voor ieder persoon anders. De één ervaart naast de lichamelijke klachten ook psychische klachten. Een ander heeft alleen lichamelijke klachten. Voor sommige mensen is het iets waarmee zij moeten leren leven, maar vaak genoeg komt het ook voor dat iemand na behandeling geen lichamelijke klachten meer ervaart.

Heb jij lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten (SOLK) of ken je iemand met deze klachten en heb je hier vragen over?

Voor betrouwbare informatie over goede zorg bij lichamelijke en psychische klachten:

Wat als jij jezelf herkent in dit verhaal?

Esther haar advies: ‘Wees jezelf bewust van die verbinding tussen lichaam en geest. Neem jezelf en je klachten serieus. Het heeft een oorzaak, ook als die niet gevonden wordt. Daarnaast is het waardevol om jouw triggers in kaart te brengen. Wanneer voel je wat? Op basis daarvan kan je beter bepalen wat voor hulp je nodig hebt. Alle situaties zijn anders. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor jou te werken. Dat moet je voor jezelf gaan ontdekken. Focus jezelf daarnaast op je talenten in plaats van je beperkingen.

Ga niet zomaar Googlen en van alles lezen op allerlei fora, daar vind je vaak negatieve verhalen die je bang kunnen maken. Check echt je bronnen. Bezoek liever een website als Thuisarts.nl. Daar vind je informatie heel duidelijk terug. Ik vind dit één van de meest betrouwbare websites om informatie op te zoeken over lichamelijke en psychische klachten. Ik herkende mijzelf ook in een groot deel van de informatie die ik daar teruglas over SOLK.’

Ken je mogelijk iemand met onverklaarde lichamelijke of psychische klachten?

Esther: ‘Het belangrijkste is om erover in gesprek te gaan met iemand. Luister naar iemand en oordeel niet. Neem die persoon én zijn of haar klachten serieus. Want de pijn die iemand voelt, die is echt. Besef daarnaast ook dat jij, als onderdeel van het sociale netwerk van iemand met SOLK, van grote waarde kan zijn. Voor mij is mijn sociale netwerk echt van essentieel belang in mijn leven met deze klachten.’

De afgebeelde persoon is niet dezelfde persoon als in het verhaal