Visie op kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg vernieuwd
Afgevaardigden van patiënten- en naastenverenigingen, beroepsverenigingen en brancheorganisaties uit de geestelijke gezondheidszorg hebben gezamenlijk de Visie op kwaliteit van zorg vernieuwd. Deze visie legt vast wat goede zorg inhoudt en geeft zorgprofessionals- en organisaties richting. Zo vormt de visie de basis voor alle zorgstandaarden en een leidraad voor beleidskeuzes die aansluiten bij de behoeften van patiënten en hun naasten. Het helpt bij het verbeteren van zorgprocessen, waarborgen van continuïteit van zorg en bevorderen van samenwerking binnen de ggz.
De vernieuwde visie vanuit vier verschillende perspectieven
De nieuwe visie is beschreven vanuit vier verschillende perspectieven met elk hun eigen bijdrage: patiënten en hun naasten, ggz-professionals, ggz-organisaties én de maatschappij. Het vertrekpunt is de mens die zorg nodig heeft. De visie benadrukt dat goede zorg persoonsgericht is, gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid, en eigen regie.
Simone de Bruijn, ervaringsdeskundige bij MIND en lid Kwaliteitsraad Akwa GGZ: “Het mooie is dat deze visie echt van binnen naar buiten werkt, vanuit de bedoeling. Het begint bij de personen om wie het gaat, door te laten zien wat voor cliënten en naasten van belang is om ggz-hulp goede zorg te noemen. En daarna wordt bekeken wat daarvoor nodig is vanuit de professional, ggz-organisaties en maatschappij. Als we met zijn allen deze visie in de praktijk brengen, wordt de zorg voelbaar beter en sluit aan bij wat hard nodig is: de menselijke maat.”
Gemeenschappelijk geformuleerd
Akwa GGZ heeft de vernieuwing van de visie op kwaliteit van zorg begeleid. Deelnemers brachten samen in kaart welke elementen van belang zijn voor de visie. Deze uitkomsten hebben geleid tot de nieuwe visie vanuit de vier perspectieven. Deze visie is in een enquête voorgelegd aan leden van de alliantiepartijen en het online Panel van Akwa GGZ. Meer dan 700 respondenten beoordeelden het belang van de elementen en deden suggesties voor aanvullingen. Met de uitkomsten van de bijeenkomsten en de enquête is de hernieuwde visie opgesteld. Na autorisatie door ggz-beroeps-, branche- en patiëntenverenigingen is deze gepubliceerd op GGZ Standaarden.
Irène Verkuylen, voorzitter Vaktherapie Nederland: “De aanpak in de allerlaatste fase van de ontwikkeling van deze visie heb ik als bijzonder helder en doelgericht ervaren. Door de inzet van een interactieve poll onder de deelnemers werd heel direct gepeild hoe het draagvlak was voor de laatste wijzigingen en werden ter plekke verschillen van inzicht doorgesproken. Een manier van werken die me zeer aansprak en waarbij de mening van iedereen even zwaar meetelde.”